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Los dos métodos de maduración más conocidos son: al vacío o en seco
Maduración de la carne de vacuno: cómo se realiza y factores que la afectan
Mejorar la terneza de la carne ha sido siempre un reto para toda la industria cárnica. La elevada variabilidad de la materia prima y los factores que pueden afectar la calidad del producto, tanto ante-mortem como post-mortem, condicionan la terneza final del producto y, por lo tanto, el nivel de satisfacción del consumidor. La maduración es un instrumento en muchos casos imprescindible para conseguir una carne de vacuno tierna y sabrosa aunque muchas veces se desconoce cómo actúa y cuáles son los factores que la afectan.
¿Cuál es el proceso cuyo desarrollo es clave para que la maduración tenga éxito?
Tras el sacrificio del animal cesa la circulación sanguínea, lo que conlleva una serie de cambios: cesa la aportación de oxígeno, cesa la regulación hormonal (disminuye la temperatura de la canal), cesa la regulación del sistema retículo endotelial y la capacidad de respuesta del organismo frente a una infección. Además, en ausencia de oxígeno no existen las condiciones de potencial de oxidación-reducción, que deben darse para que se lleven a cabo los procesos metabólicos típicos: los procesos aerobios. Ante este déficit de oxígeno comienza la glucólisis anaerobia, utilizando ATP y obteniéndose ácido láctico.
El ácido láctico produce una disminución del pH, la cual favorece la desnaturalización proteica, facilitando la degradación de las proteínas fundamentalmente por proteasas: ácidas (catepsina B y D) y neutras. La desnaturalización proteica favorece la exudación, es decir la liberación de agua, péptidos y aminoácidos. Las proteínas desnaturalizadas no son capaces de mantener el agua unida y esta exudación determinará las propiedades de jugosidad que tendrá la carne.
Finalmente, cuando se agotan las reservas de glucógeno, el sistema anaeróbico también fracasa y se produce la entrada y liberación masiva de calcio dentro de las fibras musculares, que es seguida por la contracción muscular progresiva que caracteriza el rigor mortis o rigidez cadavérica.
El pH final (medido cuando se ha establecido el rigor, en vacuno a las 24-30 horas post-mortem) constituye un indicador importante de la calidad final de la carne porque está relacionado con todos los parámetros tecnológicos y sensoriales que afectan al producto durante su vida útil. Por esta razón es importante que la medida se realice correctamente en músculos representativos de la canal.
Es importante recordar que:
- El lomo se considera un corte representativo de la canal porque alcanza el valor de pH final más rápido respecto a los otros cortes de la canal.
- Las fibras musculares que constituyen los diferentes cortes de la canal tienen metabolismos diferentes y la bajada del pH en cada corte viene condicionada por la presencia de una mayor cantidad de fibras oxidativas o glicolíticas.
Algunos músculos del cuarto trasero, por sus características metabólicas y por el tipo de trabajo que deben cumplir durante las interacciones entre animales, son más propensos a tener pH finales elevados.
A medida que el rigor mortis progresa, las reacciones enzimáticas de anaerobiosis que ocurren dentro de las fibras musculares acumulan de manera creciente ácido láctico (el agente causante de las agujetas en los músculos vivos sometidos a un esfuerzo excesivo) y el pH de su interior baja progresivamente desde 7,3-7,4, que es su valor normal en el vivo, hasta 5,5-6, según la especie animal y el músculo considerado.
¿Qué es la maduración?
Se denomina maduración al proceso progresivo de ablandamiento de la carne que pasa por la acción continuada de los sistemas enzimáticos que rompen las proteínas dentro del músculo, después de la resolución del rigor mortis. Buscando una definición más ‘poética’, se podría decir también que la maduración es el arte de crear carne excepcionalmente tierna mediante un proceso que utiliza las enzimas naturales de la carne que, con el tiempo, ablandan lentamente la carne y potencian su sabor.
En el proceso de maduración de la carne están implicados por lo menos dos tipos de mecanismos dependientes de la temperatura y que actúan sinérgicamente: son los sistemas enzimáticos y las modificaciones fisicoquímicas.
- Los sistemas enzimáticos incluyen las caspasas, que son esenciales para facilitar la acción posterior de las calpaínas, los proteasomas y las catepsinas, las otras proteasas que intervienen en la degradación de la estructura proteica de la fibra muscular. Las catepsinas son activas a valores de pH <6, mientras que las demás lo son a pH neutro. Las caspasas actuarían en las primeras horas después del sacrificio, que serían esenciales para un proceso de ablandamiento de la carne satisfactorio.
- Las modificaciones fisicoquímicas que sufre el músculo post mortem susceptibles de afectar al desarrollo de la maduración dependiendo del pH y -como consecuencia directa- de la capacidad de retención de agua del músculo.
¿Cuánto tiempo nos puede llevar?
Es la ‘pregunta del millón’ porqué realmente es difícil establecer un tiempo ‘fijo’ para cada pieza. Cuando hablamos de maduración, el tiempo mínimo necesario para cada corte está determinado por las formaciones progresivas de un aroma y un sabor que, llevadas al extremo, pueden llegar a ser tan desagradables como los de la putrefacción. Este aroma y sabor provienen de la formación de moléculas volátiles. Las enzimas que se encuentran de forma natural en la carne degradan las proteínas del músculo, y lentamente, van debilitando la estructura de las fibras, lo que provoca un ablandamiento de la carne. Un período adecuado de maduración permite obtener la mejor terneza posible para cada especie y pieza. En el caso del vacuno, el tiempo necesario para alcanzar un grado de terneza óptimo puede variar significativamente en relación al corte o la categoría comercial.
Tabla 1. Tiempos mínimos de maduración recomendados para la carne de diferentes especies.
Tabla 2. Tiempo de maduración recomendado para diferentes categorías comerciales de carne de vacuno (la variabilidad depende de las características de la materia prima).
*= varía en función de genética, sexo y engrasamiento. Los machos castrados tienen la tendencia a acumular más grasa intramuscular respecto a los machos enteros de la misma genética (pues su carne necesita menos tiempo de maduración). El lomo y algunos cortes del cuarto trasero necesitan a menudo de un tiempo de maduración más corto (dureza inicial más baja).
**= el tiempo límite de maduración puede ser muy variable y va en función de la genética, del sexo, de la edad y del estado de engrasamiento de la canal.
En el caso de tener animales muy conformados de aptitud cárnica y que presentan valores de dureza inicial inferiores a 5 kgf/cm2 (medidos con un texturómetro, como por ejemplo animales de raza Limusina o Charolesa) no es necesario planificar un tiempo de maduración superior a 5-7 días desde el sacrificio del animal (sobre todo si se sacrifican animales de categoría añojo o superior).
¿Qué ocurre cuando se alcanza el tiempo óptimo de maduración?
Suponiendo que el proceso de resolución del rigor mortis se haya realizado de forma correcta, la literatura científica ya ha establecido que el proceso de digestión de los enlaces cruzados del colágeno se incrementa progresivamente desde el segundo día de la muerte del animal hasta transcurridos unos treinta días, momento en el que más del 90% de las posibles rupturas ya se han completado. A partir de entonces el ablandamiento de la carne en la mayoría de las canales, si es que se produce alguno, procede de la descomposición de otras proteínas, entre las que se encuentran la hemoglobina de la sangre, si el animal no ha sido bien desangrado, y la mioglobina, entre otros, ya que las fibras de colágeno son uno de los materiales más resistentes de la naturaleza y sólo pueden ser desnaturalizadas por el calor o la putrefacción bacteriana.
Tabla 3. Tiempo de maduración a 1 °C para alcanzar el 80% de la terneza máxima
¿Con que métodos se puede madurar la carne de vacuno?
Tradicionalmente, la maduración se realiza manteniendo la canal entera, media canal o cuartos en cámaras frigoríficas. Todavía existe un mercado para la carne que ha sido madurada de esta manera, pero, como norma general, aquellos cortes que se van a picar o cortar en dados se separan en el plazo de una semana y sólo aquellos cortes de carne que se fríen, o se harán en la parrilla se someten a maduración durante más de siete días. No se necesita una preparación especial para madurar un corte de carne: se puede hacer con o sin hueso, en función del espacio disponible y del método utilizado.
Normalmente, se considera el lomo como el corte 'estrella' para una maduración medio-larga, en cuanto permite al mismo tiempo conseguir muy buenos resultados a nivel organoléptico (siempre i cuando tenga una cantidad de grasa subcutánea suficiente) y mantener un peso final aceptable (las mermas de maduración pueden variar mucho pero, durante los tiempos de maduración más largos, suponen una pérdida neta de más del 20% del peso inicial de la pieza).
Los dos métodos de maduración más conocidos que vamos a describir a continuación son: al vacío (en bolsas especiales para maduración) o en seco (en cámaras refrigeradas bajo condiciones específicas).
La maduración al vacío
El envasado al vacío es una técnica que permite extraer todo el aire que rodea la pieza de carne con el objetivo de reducir o minimizar el crecimiento de bacterias aerobias y por tanto ralentizar el proceso de degradación por causas bacterianas. Pero no sólo se trata de un método de conservación de los alimentos in general y de las carnes, sino que también permite madurar las carnes, minimizando las mermas de proceso (la superficie no se reseca y las pérdidas de exudado son muy controladas). Es importante recordar que si lo que se quiere es madurar la carne al vacío, la temperatura no debe superar nunca los 3° C, y que el proceso de envasado debe hacerse al cabo de muy pocos días (idealmente a 48h) del sacrificio del animal. Pero la técnica de envasado al vacío, además, permite prolongar la vida útil de la carne, ya que la falta de oxígeno permite evitar la oxidación de las grasas y, por tanto, la aparición de olores y sabores no deseados.
Figura 1. Porción de lomo de vacuno envasada al vacío con bolsa retráctil.
El tiempo de duración de vida útil de la carne envasada al vacío dependerá de la temperatura en la que se almacene, pero también del tipo de material utilizado (bolsas multicapa, barrera al oxígeno, etc.) y de las condiciones de la materia prima (contaminación, oxidación...) antes de envasar.
En resumen, cuando maduramos cortes de carne al vacío debemos tener en cuenta los siguientes aspectos:
- No es necesario que la pieza tenga la grasa uniformemente distribuida.
- Se necesitan bolsas de alta barrera (evita el paso de oxígeno y humedad).
- Se controla el crecimiento microbiano por el desarrollo de bacterias lácticas.
- Necesitamos menos espacio de almacenamiento en relación a la maduración en seco.
- El control de la temperatura es muy importante (no es tan importante el control de la humedad).
- Mayor rendimiento porque hay menos pérdidas de peso (pieza envasada).
Es importante tener en cuenta que la maduración al vacío puede tener efectos no deseados sobre todo a partir de los 20-25 días de almacenamiento. Si por un lado se reducen las mermas que se pueden originar cuando se madura en seco, por el otro el contacto del exudado con la superficie de la carne favorece la formación de olores y regustos a sangre metálica que a menudo caracterizan los cortes madurados con este método.
Herramientas necesarias para realizar este tipo de maduración:
- Bolsas de vacío con alta barrera (mejor si son retráctiles).
- Una envasadora para hacer el vacío (de la medida adecuada).
La maduración en seco
La maduración en seco consiste en dejar reposar la carne (canales enteras, cuartos o cortes) en cámaras frigoríficas durante un tiempo determinado. Es el proceso más sencillo desde el punto de vista tecnológico, en cuanto supone un ahorro importante a nivel de materiales y equipos para envasar. Lamentablemente, tiene algunos inconvenientes que pueden pesar significativamente del punto de vista económico:
- Necesita espacio específico de almacenamiento: para realizar maduración en seco se necesita una vitrina o una cámara donde poder dejar las piezas varios días en condiciones controladas.
- Supone unas mermas de proceso que pueden llegar hasta un 45% del peso del corte fresco.
Estos dos inconvenientes se pueden ver superados por los beneficios sensoriales que supone este método, en cuanto acaba (a medio-largo plazo) convirtiendo la carne en un producto totalmente diferente que, a nivel de aroma y gusto, se parece más a un producto curado que a un fresco. Estas características organolépticas muy peculiares de la carne madurada en seco dependen de muchos factores, algunos de ellos muy importantes para conseguir el producto deseado:
- Características del corte/pieza: peso inicial, cantidad y calidad tanto de la grasa subcutánea como de la inter y intramuscular.
- Condiciones de maduración (temperatura y humedad relativa): el grado de mejora de la terneza durante la maduración se relaciona con la temperatura. Cuanto más elevada es la temperatura, más rápidos son los cambios de la carne.
Sin embargo, las temperaturas más altas también promueven el crecimiento bacteriano, por lo que la maduración se realiza generalmente a una temperatura tan baja como sea posible, sin llegar a congelar la carne.
Figura 2. Lomo de vacuno (categoría vaca) madurado en seco durante 60 días.
La carne empieza a congelar a -1,5 °C, por lo tanto:
- La temperatura ideal para una maduración a largo plazo es de -0.5 °C ± 1 °C. Normalmente se utiliza una temperatura de 1 °C para maduraciones de más de 100 días.
- Si el producto se madura solo durante 1-2 semanas, se considera ideal una temperatura que esté entre 2 y 3 °C.
Mantener una temperatura estable es muy importante; por tanto, la cámara de maduración debería tener un acceso independiente y separado del exterior mediante una sala pequeña refrigerada que evite la entrada de aire caliente y humedad.
La humedad relativa (HR) del aire ejerce un papel importante en la maduración en seco.
- Una HR baja limitará el crecimiento microbiano, pero causará perdidas de peso mayores por evaporación, la cual cosa aumentará las mermas.
- Se considera que un intervalo de humidad relativa ideal per madurar en seco debería situarse entre 65 y 85%.
Otras estrategias para el control del crecimiento microbiano, como por ejemplo los sistemas basados en la radiación ultravioleta (UV) y en la filtración del aire se consideran eficaces. La iluminación fluorescente normal de la cámara debería mantenerse apagada durante el día para evitar fluctuaciones de temperatura y reducir el grado de oxidación superficial de los cortes.
Tabla 4. Condiciones recomendadas para la maduración en seco.
**= este parámetro depende del tipo de cámara, de las condiciones ambientales de almacenamiento de la carne y de la cantidad de producto almacenada.
🍅Consejos para Octubre.
Importante recordar que podemos seguir cultivando tomates de manera escalonada hasta los primeros días de diciembre! 🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅
🍅Planta los bulbos de floración veraniega desde este mes en adelante. Escalonadamente, cada semana ó 15 cada días. Dalia, Gladiolo, Hemerocalis, Azucena, etc.
🍅La profundidad de plantación es dos veces el tamaño del bulbo.
🍅Cuanto más sensible a las heladas sea un cultivo, más tarde se debe plantar. Así, las Begonias tuberosas se suelen plantar después del último periodo con heladas.
🍅Intenta proporcionar algún tipo de protección a las plantas jóvenes contra la escarcha o heladas tardías.
🍅Se siembran ahora las flores para el verano, como por ejemplo las siguiente: Capuchinas, Clavel de moro, Coreopsis, Coronados, Cosmos, Gallardía, Girasol, Lobelia, Petunia, Zinnia.
🍅En la luna creciente del mes es conveniente sembrar o plantar toda clase de hortalizas como el melón, pepino, calabaza, puerro, lechuga. Se siembran: zanahorias, tomates, pimientos, sandías, calabazas, chauchas, coles, apio, perejil, berenjenas...
🍅Poco a poco aumenta la frecuencia de riegos.
🍅Elimina las malas hierbas antes de que produzcan semillas.
🍅Corta las rosas según se vayan secando para que no consuman recursos de la planta y provocar además la salida de nuevas flores.
🍅Es momento para detectar y atajar las plagas y enfermedades en sus primeras fases, antes de hagan un daño difícil de reparar, sobre todo en especies que fueron atacadas en años anteriores. Atención con cochinilla y pulgón.
🍅¡BUENA SIEMBRA PARA TODOS!🍅
El progreso de las células solares de perovskita en tándem
Los analistas de mercado de S&P Global Commodity Insights prevén una producción de 1 GW a finales de 2024 y 6 GW en 2025. Los dispositivos de perovskita en tándem están a la cabeza de la cola de comercialización, pero su caracterización presenta desafíos técnicos.
Investigadores del Instituto Fraunhofer de Sistemas de Energía Solar (Fraunhofer ISE) anunciaron que, junto con el desarrollador de perovskita Oxford PV, habían producido un módulo tándem de perovskita de tamaño completo con una eficiencia de conversión del 25%. Con 421 W, la potencia del módulo doble de vidrio está lejos de la alcanzada por los módulos de gran formato fabricados por los gigantes de la industria solar. No obstante, el resultado fue una demostración contundente de los pasos que se están dando hacia la comercialización de lo que se considera la próxima generación de tecnología de células solares.
Al anunciar el resultado, el equipo del Fraunhofer ISE señaló que los científicos de su laboratorio de calibración CalLab PV Modules utilizaron un «simulador solar multiespectral» para medir tanto la célula solar de silicio cristalino como las células de perovskita. Permitía aplicar diferentes espectros de luz a la célula mientras estaba bajo iluminación continua. Para ello se necesitó un equipo de medición especializado basado en fuentes de luz LED capaces de iluminar uniformemente la superficie de 1,68 m2 del módulo.
«La intensidad continua y la estabilidad espectral de la fuente de luz son de especial importancia, sobre todo para los dispositivos en tándem», afirma Johnson Wong, director general para América del proveedor de equipos Wavelabs. Los investigadores del Fraunhofer ISE utilizaron el comprobador I-V de módulos LED Sinus-3000 Advanced de Wavelabs para el módulo fotovoltaico Oxford.
«Gracias a su distribución optimizada de la luz a lo largo de una gran distancia de trabajo, la fuente de luz del comprobador está diseñada para proyectar un campo luminoso que imita muy de cerca al sol en cada punto de la gran superficie del módulo», añadió Wong. Dijo que el comprobador LED Sinus-3000 supera la clase A+ en términos de «espectro, uniformidad de la luz y estabilidad en el tiempo, que desempeñan un papel fundamental en la precisión de la medición».
Caracterización precisa La caracterización precisa de los dispositivos solares de perovskita no sólo requiere nuevos equipos, sino también procesos novedosos. Se necesitan tiempos de iluminación más largos; el impacto de la temperatura de la fuente de luz debe controlarse o corregirse; los barridos I-V deben ser significativamente más lentos que en las células de silicio cristalino; y, en las células en tándem, su corriente debe alinearse para que no se limite la potencia de salida combinada.
La comunidad investigadora fotovoltaica, los posibles fabricantes y los proveedores de equipos están avanzando en la superación de los formidables retos que plantean los dispositivos solares de perovskita. Se están poniendo en marcha nuevos proyectos de investigación en colaboración y las rutinas de medición son cada vez más sofisticadas. Como resultado, crece la confianza en que, a medida que los futuros fabricantes de dispositivos fotovoltaicos de perovskita vayan madurando, los equipos y procesos estarán preparados.
Perspectivas soleadas Karl Melkonyan, analista de tecnología fotovoltaica de S&P Global Commodity Insights, afirma que los tándems de perovskita tienen «las mejores posibilidades de comercialización» entre las tecnologías de células solares de nueva generación. Las células fotovoltaicas de perovskita pueden acoplarse a células solares de silicio cristalino (c-Si) o de capa fina.
Los primeros dispositivos fotovoltaicos de perovskita alcanzaron eficiencias de conversión de un solo dígito: en 2008 se registró un 3,8%. Ahora se baten récords de eficiencia a intervalos regulares y superan con creces el 25%.
Los dispositivos tándem de perovskita son muy prometedores, sobre todo porque la célula de perovskita de película fina y la capa «base» de c-Si, teluro de cadmio o seleniuro de cobre, indio y galio pueden captar diferentes longitudes de onda de la luz, lo que da lugar a células de investigación a pequeña escala con eficiencias superiores al 30%.
Sin embargo, es difícil trasladar la eficiencia de laboratorio a células y módulos de mayor tamaño. «Aunque hay muchos récords de eficiencia de células solares de perovskita que alcanzan el 20% o más, la eficiencia total de una estructura en tándem puede ser mucho menor que la suma de esas eficiencias individuales», explica Melkonyan. El motivo suele ser un desajuste de corriente entre las células inferior y superior.
Retos de medición Para que un dispositivo fotovoltaico demuestre su valía, su producción de energía debe poder medirse de forma precisa, reproducible y estandarizada. Al fin y al cabo, si se va a comprar e instalar un módulo fotovoltaico, es vital que se pueda confiar en su potencia nominal.
A este respecto, como se señala en el reciente resultado de Fraunhofer ISE y Oxford PV, los dispositivos fotovoltaicos de perovskita presentan una serie de nuevos retos. «Sí, la medición de la potencia de una célula de perovskita en tándem o multiunión presenta retos y podría ser bastante difícil porque se necesitan simuladores solares muy específicos con ajuste espectral», afirma Melkonyan. «Aparte de métodos de estabilización apropiados para diferentes materiales de perovskita, los procesos deben incluir protocolos estandarizados para medir en condiciones de prueba estándar».
A finales de abril de 2024, Fraunhofer ISE, Oxford PV, Wavelabs y la Universidad de Friburgo concluyeron una investigación de 11 meses sobre cómo caracterizar con precisión las células fotovoltaicas en tándem de perovskita de gran formato. Martin Schubert, del Fraunhofer ISE, dirigió el proyecto, abreviado «Katana» en alemán. Según Schubert, hay dos grandes diferencias entre la caracterización de los dispositivos de perovskita en tándem y la de los módulos fotovoltaicos normales.
Dos factores «Uno es que la eficiencia puede cambiar durante la iluminación», explica Schubert, que dirige el equipo de control de calidad, caracterización y simulación. «El motivo es que en la célula de perovskita hay una migración de iones en la que algunos iones se mueven. La segunda complicación es la arquitectura en tándem. Por sí misma, significa que tenemos dos células solares, una encima de la otra y con diferente sensibilidad espectral. Tenemos que asegurarnos de que la célula superior reciba la cantidad correcta de corriente y la inferior la cantidad correcta de corriente».
La migración de iones dentro del dispositivo de perovskita mientras está sometido a iluminación continua significa que la eficiencia medida puede aumentar o disminuir con el tiempo. Esta «metaestabilidad» requiere un largo periodo de iluminación para estabilizar la producción de energía. Para complicar aún más las cosas, las distintas composiciones fotovoltaicas de perovskita presentan distintos niveles de metaestabilidad.
La necesidad de una larga exposición a la luz, para adaptarse a la metaestabilidad, conlleva calor, incluso cuando se utilizan LED. Esto significa que la medición de los dispositivos de perovskita se realiza a menudo a temperaturas superiores a las condiciones de ensayo estándar (STC, por su acrónimo en inglés).
La potencia de salida de un dispositivo fotovoltaico disminuye a medida que aumenta su temperatura, factor que se describe como coeficiente de temperatura del dispositivo. Las distintas tecnologías fotovoltaicas tienen coeficientes de temperatura diferentes. Los productos solares c-Si, por ejemplo, tienen un coeficiente de temperatura mayor que los dispositivos de capa fina. Si esto no se controla y tiene en cuenta, el resultado es una incertidumbre en la medición.
Los equipos de ensayo con control de temperatura -esencialmente una cámara con aire acondicionado- pueden reducir esta incertidumbre en el mejor de los casos. Estos sofisticados dispositivos, sobre todo si tienen la escala suficiente para albergar módulos completos, tienen un costo.
El impacto de la temperatura puede corregirse mediante modelos matemáticos basados en lecturas precisas de la temperatura y pueden tener en cuenta la incertidumbre que pueden aportar las temperaturas más altas. En el caso de los dispositivos en tándem, hay que tener en cuenta la sensibilidad a la temperatura de la célula superior e inferior, una ecuación compleja, por no decir imposible.
Implicaciones comerciales En la actualidad, las pruebas de los dispositivos de perovskita se llevan a cabo en cuestión de minutos, para tener en cuenta la metaestabilidad relacionada con la migración de iones en la célula de perovskita, de modo que puedan realizarse barridos I-V más lentos, con seguimiento de múltiples puntos de potencia (MPPT). Esto es inadecuado para la producción en serie, ya que muchos módulos tienen que salir de las líneas de producción cada minuto.
Wong, de Wavelabs, afirma que una «rutina de pruebas más pragmática» probablemente implicaría primero un preacondicionamiento del módulo mediante la inmersión en la luz, a partir de fuentes de luz de producción en masa. A continuación, se realizaría «un barrido I-V rápido con iluminación de alta calidad que debe ajustarse a las especificaciones de coincidencia espectral, uniformidad y estabilidad», explica Wong. «El barrido I-V rápido se realizará probablemente en el orden de 100 milisegundos a un segundo, durante el cual los iones se “congelan” en su distribución preacondicionada y no se redistribuyen significativamente».
Fraunhofer ISE pondrá en marcha en 2024 un proyecto de investigación de tres años que investigará cómo pueden desarrollarse y ejecutarse «mediciones rápidas y precisas» para dispositivos de perovskita, incluidos los tándems. El proyecto, abreviado «PERLE» en alemán, será financiado por el Ministerio Federal de Economía y Acción por el Clima de Alemania. Schubert, del Fraunhofer ISE, dijo que es posible que los primeros resultados del proyecto se publiquen en mayo de 2025.
El ranking Worls Happiness Report señaló que la felicidad de los ciudadanos está directamente relacionada con la igualdad social, con sus comunidades y la calidad de vida.
La encuestadora Gallup de la Universidad de Oxford realizó un análisis sobre distintas características de cada país y determinó que el lugar más feliz del mundo para las personas mayores de 60 años es Dinamarca.
Este país europeo fue elegido de acuerdo a ejes determinados como la libertad para tomar decisiones, PBI per cápita, esperanza de vida saludable, circulo de confianza, ausencia de corrupción y generosidad de sus habitantes.
Dinamarca también lidera muchos rankings como el país más seguro por sus bajos índices de criminalidad, pocos casos de corrupción y altos estándares de seguridad.
¿Cuáles son los beneficios de vivir en Dinamarca?El estudio de la Universidad de Oxford y la Red de Soluciones para el Desarrollo Sostenible de las Naciones Unidas señaló que las personas más grandes entienden la felicidad como una combinación de factores culturales, personales, socioeconómicos y bienestar social.
En ese sentido, Dinamarca ofrece a sus habitantes grandes beneficios para el desarrollo de vida. Algunos de estos son:
- Educación gratuita
- Sistema de pensiones
- Atención médica gratuita
- Seguridad
- Gran oferta laboral
Herbicida casero: Ingredientes y preparación
Ingredientes
– Cloruro de sodio (sal de mesa): 200 gramos por cada 2 litros de agua.
– Vinagre blanco de limpieza (opcional): un chorrito.
– Jabón de platos (opcional): un chorrito.
– Agua: 2 litros.
Instrucciones
Preparación de la mezcla:
– Llena una botella de 2 litros con agua.
– Añade 200 gramos de sal (cloruro de sodio) utilizando un embudo.
– Cierra la botella y agita vigorosamente hasta que la sal se disuelva completamente. Si el agua está tibia, la sal se disolverá más fácilmente.
Opcionales para potenciar el efecto:
– Añade un chorrito de vinagre blanco de limpieza. El vinagre tiene una alta acidez (8%) que potencia el efecto herbicida.
– Añade un chorrito de jabón de platos. Este ingrediente ayuda a que la mezcla se adhiera mejor a las hojas de las plantas no deseadas.
Aplicación:
– Vierte la mezcla en un pulverizador. Asegúrate de que la sal esté completamente disuelta para evitar que el pulverizador se atasque.
– Pulveriza la mezcla sobre las malas hierbas, asegurándote de cubrir bien las hojas.
Modo de acción del herbicida casero El principal ingrediente, la sal, actúa deshidratando las células de las plantas. Esto provoca que las malas hierbas mueran rápidamente. El vinagre, por su acidez, también ayuda a quemar y deshidratar las plantas. El jabón de platos, por su parte, facilita que la sal y el vinagre se adhieran a las hojas, aumentando la efectividad del herbicida.
Consideraciones al usar el herbicida casero Efecto en el suelo: Este herbicida puede afectar la fertilidad del suelo donde se aplique, creando una capa protectora que impide el rebrote de malas hierbas durante varios meses. Por ello, es recomendable usarlo en áreas donde no se planea cultivar otras plantas en el corto plazo.
Frecuencia de aplicación: Para mejores resultados, aplica el herbicida diariamente hasta que las malas hierbas hayan desaparecido por completo. En climas lluviosos, es importante aplicar el herbicida cuando no se espera lluvia para evitar que se lave.
Precauciones: Evita que el herbicida entre en contacto con las plantas que deseas conservar, ya que puede dañarlas.
Beneficios del herbicida casero Natural y orgánico: Utiliza ingredientes seguros y no tóxicos para el medio ambiente.
Económico y eficaz: Es fácil de preparar y muy efectivo en la eliminación de malas hierbas.
Versátil: Puedes potenciar su efectividad con ingredientes adicionales como vinagre y jabón de platos.
El uso de un herbicida casero, orgánico y natural es una excelente alternativa a los productos químicos comerciales que pueden ser tóxicos y dañinos para el medio ambiente. Con ingredientes simples como sal, vinagre y jabón de platos, puedes mantener tu jardín libre de malas hierbas de manera segura y efectiva. Experimenta con esta receta y disfruta de un jardín más limpio y saludable.
Hydroponic Garden: What It Is, How to Start, and Expert Tips
Hydroponic gardening is a great way to grow food—without soil—in smaller spaces. Here's what you need to know.
Whether you’re interested in growing a small food garden at home or looking at larger-scale farming, hydroponic gardening provides a way to grow fresh, nutrient-rich food, free of pesticides, in a quickly changing world with limited resources. That’s because hydroponic gardening relies on water and nutrients instead of soil, a finite resource, to grow plants.
Growing hydroponically has the added benefit that it can be done in places that were previously off-limits to gardeners and farmers, like small spaces and areas without healthy soil. It also typically uses less water than traditional gardening and farming. Different types of hydroponic gardening systems are available, making it accessible to anyone who would like to grow some of their own food—hello, year-round leafy greens and herbs!
“Hydroponic gardens are a part of the future of agriculture,” says Lance Beecher, PhD, aquaponics, aquaculture and fisheries specialist at Clemson University. “With limited space and resources, mainly water, hydroponics can fill a niche within agriculture where food can be grown in areas not thought of before and provide fresh food to places where people need it the most.”
If you’re curious about the easiest foods to grow at home or want to create a container garden or vertical garden, rest assured that you can grow your own food regardless of how much space you have. Consider some of these hydroponic garden kits so you can have a fresh and continuous supply of sustainable food.
On This Page
- What is a hydroponic garden?
- How does hydroponic gardening work?
- What plants can grow hydroponically?
- What are the benefits of a hydroponic garden?
- What are the drawbacks of a hydroponic garden?
- How do you build a hydroponic garden?
- Should you build or buy a system?
- Tips for maintaining your hydroponic garden
What is a hydroponic garden?
Because a hydroponic garden uses water instead of soil, plants can grow indoors, year-round, in less space than traditional soil-based gardens. This means if you live in a tiny apartment or don’t have an outdoor area, you can still grow fresh food, such as leafy greens and herbs. Hydroponic grown plants usually grow faster, can yield a bigger harvest than plants grown in soil and use less water. You can purchase a ready-to-go hydroponic garden or build your own.
How does hydroponic gardening work?
Plants need sunlight, water and nutrients to grow. Typically, plants get nutrients from soil, but “the basis of hydroponics is rooted in growing the food in nutrient-enriched water,” says Rick Vanzura, CEO of Freight Farms. A hydroponic system can be programmed to ensure a plant receives adequate water, nutrients, light and even the correct pH level to provide each plant what it needs to survive and thrive.
Depending on the type of hydroponic system, roots are placed either directly in the water with dissolved nutrients or in a growing medium, such as clay pebbles, perlite, peat moss or coconut fiber, where they will receive all the nutrients they need to grow. If you’ve been learning about organic food, you can grow and harvest your own with a hydroponic garden.
What plants can grow hydroponically?
A variety of different foods can be grown in a hydroponic garden. Microgreens are among the easiest plants to grow. “Microgreens are resilient and more cost effective to experiment with, making them the ideal trial-and-error crop,” says Vanzura.
Similar to what you can grow in a backyard hanging garden, “the more popular vegetables grown in hydroponics include leafy greens and lettuces,” says Beecher. However, more complex systems can produce fruiting vegetables such as tomatoes, cucumbers, peppers and more,” he says.
You have to consider which plants can do well in a small space and don’t weigh too much. “Hydroponic farms typically support produce that thrives in nutrient solution and isn’t too heavy to be grown vertically,” says Vanzura. But if you’re interested in growing root vegetables, such as beets, potatoes or even kohlrabi, you’ll need to plant them in soil. Beecher explains that growing tuber vegetables in a hydroponic setting is nearly impossible, though Vanzura says his hydroponic farm is able to grow radishes and turnips.
What are the benefits of a hydroponic garden?
In addition to being able to grow food without soil and in small spaces, hydroponic gardening can contribute to solving social and environmental issues by being a sustainable source of food.
In regions with food deserts—areas where people don’t have access to fresh fruit or vegetables—a hydroponic garden or farm can be part of the solution. Hydroponic gardens “can bring food deserts and local communities fresh produce close to home at a more affordable, environmentally friendly cost, says Vanzura. “They can help to offset rising food and farmland costs and create a better way to grow some of our staple produce.”
Vanzura lists other benefits as well: “Hydroponic plants can grow 40% to 50% faster and produce 30% more than the plants growing in soil—not only growing more produce in a shorter amount of time, but also, in some cases, growing produce that is even more nutrient dense.”
What are the drawbacks of a hydroponic garden?
Like most things, hydroponic gardening does have a few downsides. For one, a hydroponic garden requires continual vigilance to ensure that the plants are receiving adequate nutrients and have sufficient water. Beecher explains that the hydroponic system can be complex and costly. There are also limitations on what grows well, so you can’t grow everything under the sun. For example, if you want to have a successful crop of potatoes or other root vegetables, you’ll need to grow them in a soil-based garden. You probably can’t grow indoor fruit trees, either. Other drawbacks, Beecher explains, include the risk of airborne diseases, as well as greater use of electricity to run the system.
How do you build a hydroponic garden?
You can build several different types of hydroponic gardens. “My choices for beginners would be the deep water culture, which can be performed using a floating raft in a reservoir or in a bucket,” says Beecher. “The designs can be constructed with relative ease and are inexpensive to start with for a hydroponic system.”
If you have more experience or want a creative project, you’ll want to consider a different system. “Individuals who are beginners but are looking for a slightly more advanced option should look to a horizontal ebb-and-flow shelf rack,” Vanzura says. “This type of setup is used for growing microgreens, and it gives you more freedom to experiment with environmental elements compared to compact systems.”
Consider the following systems before purchasing supplies.
Wick system
The wick system is the easiest and simplest system to set up, with a reservoir, a growing tray and wicks. In this system, plants are placed in a growing substrate, such as perlite or a soilless mix, with the reservoir placed below. A string or rope wick connects the water-nutrient solution to the roots of the plant.
Plants that need a lot of water, such as leafy greens or tomatoes, won’t do well with this system, since it may not provide sufficient liquid nutrients fast enough. This system is good for herbs and microgreens.
What you’ll need:
- A reservoir such as a 3-gallon bucket
- A growing tray filled with a medium like perlite
- Wicks
Step-by-step instructions:
- Fill up the reservoir with the liquid-nutrient solution.
- Place a couple strings or wicks at the bottom of the growing tray and connect it to the reservoir.
- Place the seedling or plant over the reservoir. The wick will transport water-nutrient solution directly to the roots when the plant is thirsty or ready.
Deep water culture system
A deep water culture system is one of the more popular and easier hydroponic systems to use. The roots of the plants are submerged in aerated water so they receive sufficient water, nutrients and oxygen. This system requires an air pump and an air stone to keep the water oxygenated.
What you’ll need:
- X-ACTO knife to cut the styrofoam platform
- Air stone
- Air pump
- 3- or 5-gallon bucket or other opaque storage container
- Net pots
- Styrofoam to use as a raft
Step-by-step instructions:
- Add water and nutrients to an opaque reservoir or container and fill to a depth of 12 inches or more.
- Place an air stone into the water and connect it to an air pump that is near (but not inside) the reservoir. The pump helps aerate the water so the roots receive enough oxygen.
- Cut your styrofoam to create a growing raft that can sit and float about 1 inch below the top of the container or reservoir. Cut holes into the styrofoam with enough spacing between them to allow plants room to grow.
- Next, place your plants in the net pots (also known as mesh planters) and then place the net pots in the holes on the styrofoam raft. The net pots let the plants’ roots grow out of the bottom and the sides, so they have easier and better access to nutrients and oxygen. The roots of the plant need to be submerged in the aerated water of the reservoir. If they don’t receive sufficient oxygen, the roots can drown.
Ebb and flow
This system is more technical and complex but also offers greater versatility. It functions by flooding and draining the reservoir periodically, based on the needs of the plant, its growth cycle and even the air temperature. During the flooding process, oxygenated water moves through the system and provides hydration and nutrients to the plants. When it drains, the water nutrient solution goes back into the reservoir to be used again. A pump is necessary to flood and drain the growing tray.
What you’ll need:
Step-by-step instructions:
- Place the reservoir directly below the flood tray. Place your seedlings in pots with plenty of drainage holes and ensure the pots are taller than the flooding tray.
- Use a fill tube and drain tube to connect the reservoir to the flood tray. The other end of the fill tube connects to the submersible pump, which allows you to set a timer and control the flooding. The drain tube relies on gravity to drain the water back into the flood tray.
- Set up a submersible pump and use the timer to schedule how often to flood and drain the plants.
Should you build or buy a system?
Choosing whether to build or buy a hydroponic garden system comes down to personal preference, patience and time. Consider whether you want to spend time DIYing or prefer the ease of purchasing a ready-made hydroponic garden. If you have an engineer’s mind or want a project, building your own hydroponic system can be fun, rewarding and slightly less expensive than purchasing a ready-made system.
If you want to start growing immediately and want to see if hydroponic gardening is a good fit for you, opt for a premade system. “Countertop hydroponic systems are a good starting point to explore how light and water affects plants grown hydroponically,” says Vanzura. “These systems are built for beginners and usually include add-in nutrients, which is a good way to understand which nutrients are needed for plants to thrive and why, and at what levels.”
Tips for maintaining your hydroponic garden
Beecher recommends having patience and being willing to learn from mistakes before embarking further into hydroponics. Beecher and Vanzura offered a few more of their best tips for hydroponic gardening:
- “One of the most important things you can do to maintain a hydroponic system is to change the water on a consistent basis,” says Vanzura.
- “It’s also important to practice taking sensor readings for electrical conductivity (EC) and pH to ensure your nutrients and pH-down are dosing correctly,” Vanzura says.
- “Always gather as much information as needed before diving in,” says Beecher. “Information from reputable sources is vital for success.”
- “Understanding the relationship between the plant and the nutrients is essential to success,” explains Beecher.
- “Build a small, inexpensive system and get used to the new growing technique,” says Beecher.
Why are grocery prices so high right now?
If you feel like your grocery runs are costing more lately, you’re not wrong. The U.S. Department of Agriculture (USDA) cited that at-home food prices (meaning, nonrestaurant spending) increased 12.4% between October 2021 and October 2022, thanks, in part, to continued inflation and supply chain issues. According to the USDA’s October 2022 Cost of Food report, a single person between the ages of 19 and 50 is suggested to spend between $255 and $450 per month on groceries, and someone between 51 and 70 years old should spend between $249 and $417 per month; both those findings are based on different spending levels. Of course, that number increases the more people you have in your home—and with inflation, that suggested monthly grocery budget feels extra tight.
But even when certain grocery items are marked up to the fullest, there are ways to save if you’re careful with your planning and shopping. Below you’ll find 50 tips for how to save money on groceries—and trust us, some of these grocery store secrets will really come in handy. For more tips on how to save money, check out ways to lower your monthly bills, monthly bills you can negotiate, bills you shouldn’t put on autopsy, easy ways to save $20 a day, and even how to get free stuff almost anywhere.
1. Shop your pantry
Take a careful look at your pantry, fridge and freezer before heading to the store. There’s a good chance you already have one of the ingredients you need for your planned weeknight dinner. Food sites like Allrecipes and Epicurious have apps that generate recipe ideas based on what you tell them is in your fridge. In fact, shopping her pantry is one way this woman saves nearly $5,000 per year on groceries.
2. Make a list, check it twice
Make an ingredient list and stick to it no matter how good the endcap stocked with new Oreo flavors looks. Grocery apps like EatLove can help with healthy meal planning.
3. Use store apps for more savings
Money expert Gina Zakaria notes that most stores have their own apps where they post information about deals and coupons (sans coupon clipping). Whole Foods, Sam’s Club and Aldi each have their own.
4. Use other apps too
If you’re looking to see how to save money on groceries, look no further than the app store. Shoppers swear by apps like Ibotta, which lets you look for deals on specific items you’ve already bought. Just take a photo of your receipt to redeem the offer, and Ibotta will repay you via Paypal or Venmo. The Flipp app can help you find amazing deals nearby before you shop. Check here for more of the best grocery shopping apps.
5. Shop on Wednesdays
According to Google Maps, stores tend to be less crowded on Wednesday evenings, so you’ll end up less flustered and distracted. It’s also when weekly specials start at many U.S. supermarkets.
Close up of young Asian woman shopping for fresh organic fruits in farmer's market with a cotton mesh eco bag. Environmentally friendly and zero waste conceptD3SIGN/GETTY IMAGES
6. Buy whole fruits and veggies
Pre-chopped onions and carrots cost more than buying the veggie and doing it yourself. Yes, it takes a little more time, but it can save you some major money. You may want to avoid oranges, however, due to an orange shortage. Here’s how to store produce to make sure those veggies last too.
7. Go generic
Before you pick up that name-brand condiment, take a look at the store brand version sitting right beside it. These options are typically significantly cheaper and contain the same basic ingredients.
8. Pay attention to unit prices
Figure out the unit price (total cost divided by number of units) to compare deals. “Use this number to compare prices across all stores, including warehouse stores where bigger quantities can be misleading,” Zakaria says. She gives this example: If a 60-count box of granola bars at Costco is $10.29, the unit price would be about 17 cents per bar. That number helps decide how to save money on groceries, because you might be getting a better deal by buying more.
9. Don’t go to the store hungry
This may seem obvious, but research shows that you buy more when you’re hungry (including nonfood items!). If you shop when you’re famished, you’re more susceptible to impulse purchases, which typically mean processed or packaged foods that are more expensive and generally less healthy.
10. Skip the big cart
There’s a reason those grocery carts are getting bigger: If you only need a few items but grab a full-size grocery cart, there’s a good chance you’ll buy more. Start with a basket or mini cart, and don’t upgrade unless you absolutely have to. It’ll save you from spur-of-the-moment purchases you probably don’t need.
11. Eat what’s in season
This is one simple way to save money on groceries. In-season produce is cheaper because it’s more easily available. It’s also more eco-friendly (and tasty).
12. Avoid delivery when you can
Grocery delivery services often come with additional fees, so from the get-go it’s cheaper to buy groceries in person or order them online for pickup. Here are the cheapest ways to order groceries online.
13. Keep a price list
Keeping track of the prices of your most commonly purchased groceries will allow you to see when you’re getting a good deal and when you’re not. For instance, if you recently paid 99 cents for creamed corn, you’ll know not to buy it when you see it for $1.79.
14. Look at expiration dates on sale items carefully
Foods that are significantly marked down are typically close to their use-by date, so make a plan for using them immediately or else they might go to waste. Those dates are often approximate, so you’ll have some wiggle room, but it’s better not to chance it. Here’s how long milk lasts past its sell-by date.
15. Buy versatile foods
Pantry staples like pasta, rice and potatoes can be used a million different ways, so you won’t get sick of them and toss the leftovers. Starchy basics are also a great way to feel full without breaking the bank.
16. Buy ugly produce
Did you know that nearly a third of what’s grown in the U.S. isn’t sold because it’s not quite good-looking enough? Misfits Market rescues that less-than-cute (but still perfectly tasty) tomato from the dumpster and sells it for up to 40% off. It’s organic, sustainable and cost effective.
17. Grate your own cheese
Just as you save money when you don’t buy pre-chopped fruits and veggies, you save money when you buy whole cheese instead of the grated or shredded versions stores sell. Get that grater out at home and voilà!
18. Stop shopping at eye level
We tend to look at items placed at eye level because they’re convenient, and marketers know that, so that’s where the pricier items often end up. Zakaria tells us that more often than not, the better-priced items are placed on the lower shelves. Who knew “look down” could be the answer to how to save money on groceries?
19. Change stores
The store closest to your home might not be the cheapest. Check online or in-store to do some price comparison research and find out what makes sense for your needs. Stores like Walmart, Lidl, Aldi or Costco are typically good bets. Looking for other ways to save? Here’s the cheapest day of the week to do anything.
20. Shop less often
Even at the cheapest grocery stores, more visits means more grocery store spending. Keep your trips down to once a week, if possible. This will also force you to use up ingredients you already have at home. Don’t forget to check out the grocery store with the best reputation.
21. Shop alone
When you’re with friends or family, it’s easy to get distracted and pay less attention to what you’re putting in your cart. It’s also easier to spend more time in the store than you need to. Go it alone so you can pay careful attention to your list and stick within your budget. While we’re on the budget topic, here’s how shrinkflation is affecting your grocery budget.
22. Stay away from prepackaged meals
Those frozen options are easy (and pretty delicious), but you’ll pay more for that prepackaged meal than you would if you made it yourself and had some leftovers.
23. Look for cheap sources of protein
When looking for how to save money on groceries, start with your shopping list. Stock up on protein-rich items that give you a lot of bang for your buck like eggs, tofu, peanut butter, lentils and beans. These inexpensive items can replace pricier animal proteins in many dishes.
24. Buy in bulk
Buying items in bulk almost always gives you the best value per item. If you’re shopping for items you can always use (like pasta, cleaning supplies, baking staples, canned goods, toiletries and even pet food), bulk is the way to go. Pick up those items at your local wholesale store. Here are the things even chefs buy at Costco.
25. Check your farmers market
On average, farmers markets are cheaper than your local grocery store. That’s because when farmers sell their goods directly to consumers, they can use lower markups and still make a profit, which means cheaper veggies for you.
26. Shop at stores with price-matching policies
Comparison shopping is always a good idea, but some major grocery stores like Walmart or Target will actually match prices of their competitors. Be prepared to show proof! Here are some more grocery shopping secrets.
27. Sign up for newsletters
Grocery stores will often give loyal shoppers a heads-up on approaching sales via email newsletters. Sign up and check your inbox before you head to the store.
28. Subscribe and save
It’s no secret that Amazon has a huge variety of items, and many of those are eligible for their “subscribe and save” option. If you’re shopping for something you buy frequently or at regular intervals, this option lets you schedule regular deliveries and earn savings on those items.
29. Get a raincheck
If your grocery store is advertising a product on sale but they’ve run out of that item, ask for a raincheck. They may allow you to still get that sale price when they’ve replenished their stock.
30. Shop surplus
Too Good to Go is an app that connects shoppers with grocery stores, bakeries and restaurants that have a surplus that day. Instead of throwing out those items, these places offer super cheap pickups of “surprise bags” filled with food.
31. Avoid last-minute add-ons
If you’re wondering how to start saving money on groceries, this is maybe the most obvious first step. Stores pack their pay stations with candy bars and other hard-to-pass-up treats because they know they’ll catch your eye while you wait. Stay strong and avoid throwing anything else in your cart while you’re waiting to check out.
32. Don’t be afraid of returns
If you buy something and get home to realize it’s damaged or spoiled, bring it back! There’s no shame in asking for your money back.
33. Watch the register
Cashiers are human, and they can make mistakes when giving you change. Take a moment to make sure you have the correct amount. And while you’re at it …
34. Check your receipts
Sometimes things get scanned twice or price adjustments aren’t made to match sale deals. Make sure you take a look at your receipt to confirm you aren’t being overcharged. Also find out why stores ask for your phone number at checkout before you give it out next time.
35. Buy whole chicken
Buying wings, breasts or legs separately costs more than buying the whole chicken and breaking it down at home.
36. Buy frozen produce
Since these fruits and veggies are frozen at prime picking time, you end up getting great quality. Plus, it puts less pressure on you to use those berries or carrots right away, minimizing food waste.
37. Skip bottled water
Switching from bottled water to a water filtration system can save you hundreds of dollars per year. Also, did you know that bottled water expires?
38. Freeze bulk meals
Cooking a big meal and portioning it out is great … but only if you actually eat it all! If you tend to get tired of repeat meals, save a few portions in your freezer so you can enjoy the dish later, when you actually crave it again. Be sure to organize your freezer properly so your meals last (and are easy to find).
39. Join a food co-op
Food co-ops aren’t always cheaper, but they do typically have lower overhead costs. Do some research and see if your local co-op could be a smart budget choice for you. The perks include fresher food and shopping in a more eco-friendly way.
40. Buy less meat
Meat prices have been on a pretty steady rise for a long time. Moving toward a more veggie-centric diet will save you money.
41. Use a credit card that gives you cash back
Cards like Citi Custom Cash will give you up to 5% cash back on groceries, so you’re saving money no matter what you buy. Do some comparison credit card shopping to find a card that’s right for you.
42. Download the Flashfood app
The Flashfood app lets customers know about their local store’s discounted items (products that are close to their sell-by date). For participating stores, you can order through their app and pick up the products at the Flashfood station inside.
43. Skip the drugstore
When you only need one or two items, it can seem easier to just run in and out of your local CVS. The problem is, you’re likely paying extra for that convenience. Here’s a list of things you should try to avoid buying at the drugstore.
44. Follow your favorite brands
It pays to follow your favorite brands on social media. Check their Instagram and Twitter accounts for product news or deals, and sign up for their email lists for special coupons and savings. This is how to get coupons and use them in the most efficient manner.
45. Shop with cash
If you’re trying to stick to spending a specific amount, there’s no better way to do that than shopping with cash. Take the exact amount you need with you to the store. If you’re running over, put something back, don’t charge it!
46. Use your slow cooker
There are a few ways your slow cooker saves you money, but one of the biggest is that it allows you to buy cheaper cuts of meat. Tougher pieces like pork shoulder actually work better in a slow cooker.
47. Bring your own bag
Here’s a sustainable tip for how to save money on groceries: Be green and bring your own tote. Many states have implemented a bag tax, or a 5-cent charge to put your groceries in one of the store’s brown paper bags. That might not sound like a lot of money, but it can add up over time.
48. Buy refillable cleaning products
Buying soap refills (sans spray bottle) is cheaper and better for the environment. Simply pick up a glass or plastic one to re-use, then keep decanting your refills into the bottle.
49. Keep inventory on your fridge door
It’s easy to waste food when produce or dairy gets hidden behind other items in your fridge. A good way to fix this is by adding a simple list to the front of your refrigerator as a reminder of what fresh items you have in there that need to be eaten quickly. Every time you open the fridge to grab something, you’ll see it. Fridge organization for the win!
50. Join a buy-sell-swap group on Facebook
Facebook is filled with buying and selling groups, but you can even score some pretty great food deals here! If someone in your area is moving out of their apartment or going on vacation, they may list untouched bags of rice or pasta that neighbors can grab for free.
Pictograms and mood.
Pictograms, icons and graphic representations understood as figures or symbols that communicate a concept or an idea have always had a fundamental role in human communication, as a way of transmitting a message directly, accessible to everyone and striking, for therefore, easy to remember or, seen from the opposite angle, less likely to be forgotten. Now, in the era of social networks and the consumption of information at a glance and/or click, they are experiencing a new golden age as a vehicle to transmit information or simply provoke a reaction, in an attractive and immediate way. Hence, they are the object of study by communication and marketing researchers.
But their potential is much greater, or so is clear from a recent study carried out by researchers at the Rensselaer Polytechnic Institute, who have discovered a new capacity or additional benefit of pictograms: they can induce optimism. Specifically, in certain circumstances and as a vehicle for depending on what messages, they can influence our mood, promoting a greater feeling of optimism and confidence, or pessimism and negativity.
As? What the authors of the research have confirmed is that, in the case of what are known as frequency pictograms, those used to visually represent a percentage or probability, the presence of several icons or identical and grouped images produces in the receiver of the message a favorable feeling, optimism and confidence regarding their own possibilities. On the contrary, using isolated figures instills a feeling of pessimism, distrust and negativity.
A very powerful example that allows us to fully understand the potential of this conclusion refers to the way of presenting the percentage of chances of overcoming a disease. Thus, if we talk about the health effects of tobacco consumption, if the message is, For example, “80% of patients overcome the disease”, and it is expressed by representing a group of 8 figures, it is possible to instill optimism and confidence in the treatment. On the contrary, if the message is “1 in 5 smokers dies”, and is expressed with an isolated figure, it conveys a feeling of pessimism and negativity towards tobacco consumption (even though the percentage reported is the same in both cases: 80% survive).
This has led researchers to conclude that “the use of grouped or isolated pictograms can be used strategically depending on whether the message to be transmitted is favorable or negative; promotional or prohibitive. At the same time, future areas of research are pointed out in this area: for example, if mere repetition, the presence of icons or grouped images, generates a feeling of optimism and confidence regardless of the concept that these icons capture; whether the effect is more powerful when all the icons are the same or different, etc.
THE BATA EFFECT
In this sense, a most suggestive approach is to explore whether this repetition of pictograms is behind the success of Hawaiian shirts (or Christmas sweaters, for example); garments regarding which there is an almost unanimous consensus on their inherent horterism; Despite which, summer yes, summer too, they are a bestseller: is there a parallel effect to the one known as the Bata Effect that explains it?
The Robe Effect (or, in more academic terms, clothed cognition) refers to how the clothes we wear can modify and improve, refine, optimize, guide, or however you want to express our cognitive capacity. This effect was first documented in a 2012 study by researchers at Northwestern University. In it, those responsible carried out a series of experiments with which they verified that the results obtained in a test of attention and concentration capacity achieved by a group of volunteers improved significantly when they performed them dressed in a white doctor's coat. An improvement that, however, was not experienced by another group of volunteers when they wore an identical white coat but presented in this case as “a painter's coat.” Nor did a third group of subjects who carried out the test with the same doctor's coat on display. Results that, according to the researchers, are justified through a double effect: the physical experience of wearing the garment, in this case the doctor's coat, and the symbolic meaning given to it. That is, the values, attributes and capabilities that are usually assigned to those who usually wear it, in this case, doctors.
Back to the success of Hawaiian shirts, is it possible that, by virtue of their motley prints based on repeated and grouped pictograms, they manage to generate a feeling of optimism in those who wear them, that things are going to go well for us and it is going to be a great day?
What is toxic positivity?
Learn why not addressing negative emotions can cause psychological damage
When we feel depressed, anxious, angry, or sad, a common coping mechanism is to bury those feelings and emotions and try to move on. It’s also common to hear that it isn't constructive to ruminate on the things that keep us down, and that a shift in mindset or perspective can lift us out of our fatalistic slumber.
The often-uttered slogans, 'happiness is a mindset,’ or 'good vibes only,’ can sometimes hide the darker aspects of the human experience and is often referred to as toxic positivity.
"Generally denying or suppressing emotion is understood to be a poor emotional regulation strategy. It can work in some instances, but over the long term, people may not confront or understand how they are feeling,” says Brock Bastian, a psychologist from the University of Melbourne, who has studied how societal pressure to be happy leads to poor wellbeing. “This leaves those responses unaddressed or unprocessed and this continues to impact on their wellbeing."
Is it Good to Always Stay Positive?
It's true to an extent, that learning to see the positive side of negative experiences can help us build resilience, to grow into wiser, more well-rounded people. But the cost of ignoring why we might feel down may end up causing lasting psychological damage. We can begin to shift blame onto ourselves for not feeling happy, rather than thinking about the external and internal conditions that led to us feeling down at a particular time.
Bastian and his co-authors found people experiencing negative emotions feel socially disconnected if they think others around them not only want them to be happy but expect them to feel happy, too. They feel that their emotions are not normal or socially acceptable.
This type of dynamic can happen often online. Naturally, we want to know what our friends are up to, and what's happening in the world around us. There is, though, a tendency for people to highlight only what's positive about their life, be it a holiday, anniversary, or birth. We then shape an image of ourselves that ignores the mundane, or depressing, which sends an unrealistic message to our peers of what our lives are like.
Dealing With Negative Emotions
If we tell our friends or family to 'get over it,’ it can diminish their experience. By telling that person to look at their lives from a different perspective, we neglect a basic human need to feel heard.
"Sharing our negative experiences with others is very important – we all have them and when we feel we just need to snap out of it, or that others are not comfortable with engaging with this side of ourselves, we tend to lack authenticity in our interactions with others,"
Are Feelings of Anxiety and Depression Normal?
If we are not willing to accept negative emotions as part of life, Bastian explains, we may see negative emotions or feelings as a sign that there is something wrong with us. But it is normal to feel depressed and anxious sometimes, and we experience these emotions for a reason. Anxiousness and sadness can give us information about the state of our bodies in relation to a situation we are in, and we should listen to these emotions for our wellbeing.
When the expectation is that it is not normal to feel these emotions, Bastian believes we can pathologize our negative emotions, leading us to think we may have clinical, diagnosable forms of depression or anxiety. It is important, however, not to trivialize the experience of these emotions. When these emotions stick around for more than a few days (or weeks) and when they begin to impact our ability to live effectively and to carry out what we need to do, then seeking help should be advised.
It's possible to still be optimistic about the world, to see the light at the end of the tunnel when it feels like things are closing in around us. Bastian thinks happiness is more strongly influenced by how comfortable we are with our negative emotions, rather than how much we enjoy experiencing positive emotio
What are renewable energies?
Renewable energies are a type of energy derived from natural sources that can be replaced faster than they can be consumed. An example of these sources is, for example, sunlight and wind; These sources are continually renewed. Renewable energy sources abound and we find them in any environment.
In contrast, fossil fuels, such as coal, oil and gas, are non-renewable energy sources that take hundreds of millions of years to form. Fossil fuels produce energy by burning, causing harmful emissions in the form of greenhouse gases such as carbon dioxide.
Renewable energy generation produces far fewer emissions than burning fossil fuels. A transition from fossil fuels, which currently account for the majority of emissions, to renewable energy is essential to address the crisis caused by climate change.
Today, renewable energy is cheaper in most countries and generates three times more jobs than fossil fuels.
Here are some common sources of renewable energy:
SOLAR ENERGY
Of all the energy sources, solar energy is the most abundant and, in addition, it can also be obtained even under cloudy skies. The rate at which the Earth intercepts solar energy is approximately 10,000 times faster than the rate at which humanity consumes the energy.
Solar technologies can produce heat, cooling, natural light, electricity, and also fuels for a multitude of applications. Solar technologies convert sunlight into electrical energy, either through photovoltaic panels or through mirrors that concentrate solar radiation.
Although not all countries are equally benefited by sunlight, we know that in any country an important contribution of solar energy to all its energy sources would be viable.
The cost of manufacturing solar panels has dropped precipitously over the last decade, making them, in addition to being affordable, often the most economical way to produce electricity. Solar panels have a useful life of around 30 years and come in a wide variety of shades depending on the type of material used during their manufacturing.
WIND POWER
Wind energy takes advantage of the kinetic energy of moving air through the use of enormous wind turbines located on land surfaces, in the high seas or in fresh waters (on the water surface). Wind energy has been used for millennia, but technologies, both on land and on water, have evolved in the last few decades to become a powerful way to produce electricity thanks to taller turbines and rotors that have larger diameters. .
Although average wind speeds vary markedly depending on each location, the global technical potential for wind energy exceeds the global production of electrical energy, also taking into account the potential in most regions of the planet to allow significant deployment. of this wind-based energy.
In many areas of the world we find strong winds with very high speeds; However, the best places to generate this energy are sometimes located in the most remote locations. The generation of wind energy in aquatic areas has significant potential.
GEOTHERMAL ENERGY
Geothermal energy uses the thermal energy available from the Earth's interior. Heat is extracted from geothermal deposits through wells or other means.
Reservoirs with these high enough temperatures and naturally permeable are called hydrothermal reservoirs, while reservoirs that have sufficient heat, but use means of hydraulic stimulation, are called enhanced geothermal systems.
Once on the surface, fluids at various temperatures can be used to generate electricity. This technology, which consists of generating electricity through geothermal deposits, is already mature and reliable, and has been in use for more than 100 years.
HYDROELECTRIC POWER
Hydroelectric energy takes advantage of the energy produced by the movement of water when it rises or falls steeply. It can be generated from reservoirs and rivers. Hydroelectric plants in reservoirs use stored and stagnant water, while river hydroelectric plants use the energy produced by the flow of water in a river.
Hydroelectric reservoirs usually have multiple applications, producing drinking water, water for irrigation, flood and drought control, navigation services and also this energy supply that we indicate.
Hydroelectric energy is currently the largest source of renewable energy within the electricity sector. It is based on generally stable rainfall patterns and can be negatively affected by droughts caused by climate change, or even by changes in ecosystems, which also produces this problem and which can affect these rainfall patterns.
The infrastructure needed to create hydroelectricity can also cause changes to ecosystems in very negative ways. For this reason, there are many who defend this small-scale energy source as a more environmentally friendly option and especially suitable for communities located in very remote locations.
OCEAN ENERGY
Ocean energy derives from technologies that use the thermal energies of seawater, waves or water currents, for example, to produce electricity or heat.
Ocean energy systems are still in an early stage of development with a variety of wave and tidal current conversion devices in the experimental phase. The theoretical potential of ocean energy exceeds any current energy needs in human beings.
BIOENERGY
Bioenergy is produced from various organic materials, called biomass, such as wood, coal, manure and other fertilizers used for the production of heat and electricity, and agricultural crops used for liquid biofuels. Most of the biomass is used in rural areas for cooking, providing lighting and heat in rooms, and by the most disadvantaged populations in developing countries.
Modern biomass systems incorporate specific trees or crops, residues from agriculture or forest environments, as well as organic waste streams.
The energy created from burning biomass forms greenhouse gas emissions, although at lower levels than the combustion of fossil fuels, such as coal, oil or gas. However, bioenergy should only be applied in certain situations since its potentially negative impacts on the environment are related to a large-scale increase in bioenergy plantations and forests, which generates deforestation and a change in the use of the areas. of Earth.